.

söndag 9 september 2012

Peterskyrkan i Rom





Uppförd 1506 - 1626
Arkitekter 
Donato Bramante
Antonio da Sangallo d.y.
Michelangelo
Vignola
Giacomo della Porta
Carlo Maderno
Giovanni Lorenzo Bernini

Peterskyrkan är en kyrkobyggnad belägen i Vatikanstaten i Rom och katolicismens huvudkyrka. Peterskyrkan är uppkallad efter aposteln Petrus, som led martyrdöden omkring 64 e.kr. och som antas ha blivit begravd på denna plats. Confessio, det nedsänkta utrymmet framför högaltaret skapades av Carlo Maderno för att behålla direkt kontakt med Petrus grav. I kupolen står ett citat ur Matteusevangeliet 16: 18 - 19 på latin Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam et tibi dabo claves regni caelorum. " Du är Petrus och på denna klippa skall jag bygga min kyrka. jag skall giva dig himmelrikets nycklar "

Peterskyrkan är en av Roms fyra patriarkalbasilikor. Basilika - kyrkobyggnad av halltyp. Mittskeppet är högre än de bägge sidoskeppen och ljus släpps in från fönster ovan mittskeppet. 
Bild  - Santa Sabina ) 



Basilikans grundsten lades den 18 April 1506 och 120 år senare, 18 November 1626 kunde påve Urban VIII inviga den.
Kyrkan är 132,5 m. hög och ytan på insidan är 15160 kvm. stor så att teoretiskt 60 000 människor samtidigt har plats.




I Peterskyrkans inre finns 800 kolonner 



390 kolossala skulpturer som är framställda av Travertin - en typ av kalksten. Carraramarmor eller brons, samt 45 altare.
Peterskyrkan är veritabelt " konstmuseum " med alla sina målningar, skulpturer, stuckaturer eller ( stuck ett samlingsnamn för olika blandningar av gips, marmormjöl och lim. Används för att framställa dekorativa ytor och detaljer ) och mosaiker. 
I kyrkan finns bla. Berninis högaltare



vid vilket endast påven får celebrera mässan, samt skulpturen Piteà av Michelangelo

Peterskyrkan besöks av ca. 20 000 människor per dag, vilket gör den till en av de mest besökta byggnaderna i världen. Som skydd mot terroristattacker finns omfattande kontroller med ett flertal slussar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.